WHOIS چیست؟

WHOIS چیست؟
WHOIS چیست؟

Whois امکانی است که به شما اجازه می دهد نام و اطلاعات تماس مالک دامین را مشاهده کنید و همچنین از آزاد بودن Domain مورد نظر جهت ثبت مطلع شوید.

 

تاریخچه WHOIS

زمانی که فقط یک سرویس دهنده اینترنت بنام ARPANET بود ,یک سازمان بنام DARPA تنها مسئول ثبت دامنه وجود دارد و تمامی دامنه ها به راحتی قابل دسترسی به اطلاعات پایگاه داده WHOIS بود . واقعیت این است که تنها یک سازمان مدیریت هر دو دامنه ها را ثبت  و جزئیات مربوط به WHOIS را منتشر می کنند.به آرامی و با تکامل شبکه جهانی وب ثبت دامنه و مدیریت WHOIS به دور از DARPA منتقل شده و اکنون می توانید دامنه خود را توسط چند  شرکت معتبر اطالاعات خود را ثبت نمایید تعدادی از دامنه ها در همان زمان که تعداد آنها نیز زیاد بود و همچنین این اطلاعات تمامی مشخصات فرد و سازمان  را در اختیار عموم قرار میداد که از همه مهمتر ایمیل اشخاص بود که هکرها با استفاده از این موقعیت حملات فیشینگ را به راحتی انجام میدادند و همچنین هرزنامه های زیادی در آن زمان رایج بود و بدلیل نمایش و مشکلات در اطلاعات WHOIS پروتکل WHOIS تجدید نظر شد و جستجو کلمات و ایمیلها ممنوع شد و امروزه نمایش ایمیل توسط سرویس دهنده ها بصورت تصویر می باشد که این عمر تا حد زیادی از خرابکاری ها توسط هکرها و هرزنامه ها را میگیرد

دسترسی به اطلاعات WHOIS یک دامنه

دسترسی به اطلاعات WHOIS یک دامنه به کاربر اجازه می دهد که از طریق کامپیوتر به دو صورت اطلاعات را مشاهده کنید

1. بصورت خط فرمان و محیط گرافیکی

2. نمایش اطلاعات WHOIS بصورت آنلاین

نمایش اطلاعات WHOIS بصورت خط فرمان و محیط گرافیکی

با استفاده از خط فرمان و محیط گرافیکی در سیستم عامل یونیکس و یا مبتنی بر یونیکس یکی از قدرتمد ترین راهها می باشد . با استفاده از ترمینال در لینوکس می توانید اطلاعات یک دامنه را با استفاده از خط فرمان و بدون قالب بندی بدست آورید این راه در هر توزیع لینوکس قابل اجرا است و کار با آن بسیار محبوب است.

دو دستور زیر برای سیستم های لینوکس و یونیکس قابل اجراست و بجای example نام دامنه خود را وارد کنید.

whois example.com #

whois example.com $

برای نمایش اطلاعات در محیط ویندوز باید از نرم افزاهایی مختص به نمایش اطلاعات WHOIS استفاده کنید.

 

نمایش اطلاعات WHOIS بصورت آنلاین

برای کسانی که دسترسی به سیستم عامل های لینوکس ندارد بهترین روش نمایش اطلاعات WHOIS بصورت آنلاین است و می توانید ساختار اطلاعات را بصورت HTML و همچنین اطلاعات DNS , WHOIS را مشاهده کنید و چنین ابزارهایی در سایت های مختلفی از اینترنت به صورت رایگان وجود دارد.

لینک برخی از وب سایتهایی که این خدمات را بصورت رایگان ارائه می دهند در زیر آمده است

برای مشاهده اطلاعات WHOIS دامنه های ir از لینک زیر استفاده کنید

http://whois.nic.ir

و برای مشاهده اطلاعات WHOIS دامنه های com , info , net , cc , info , biz , tv ,… از لینکهای زیر استفاده کنید

http://whois.domaintools.com

http://www.whoisfinder.com

http://www-whois.domainpeople.com

http://www.internic.net/whois.html

http://who.is

 

حفاطت در اطلاعات WHOIS

حفاطت در اطلاعات WHOIS امروزه یک امر حیاتی است و صاحبان دامنه این امکان را دارند تا اطلاعات خود را از چشم عموم مخفی نگه دارند و به این ترتیب در برابر هرزنامه یا حملات فیشینگ محافطت می شوند مخفی نگه داشتن اطلاعات در دامنه های زیر قابل دسترس است

com, .net, .org, .info, .biz, .me, .tv, .asia, .cc.

و می توان اطلاعات WHOIS و ID را بطور مستقیم محافطت کرد و یا اطلاعات خود را تغییر دهید برای تغییر و محافطت باید با ثبت کننده دامنه خود تماس یا از پنل دامنه خود این کار را انجام دهید

وضعیت های مختلف Whois یک دامنه چیست؟

دامنه های مختلف , همینطور ثبت کننده های مختلف قوانین خاص خود را دارند اما باید بخاطر داشته باشید که تاریخ های شروع و پایان ثبت یک دامنه بصورت جهانی بوده و قابل تغییر نمی باشند.
هر دامنه هنگام دریافت اطلاعات مربوط به Whois آن می تواند دارای چندین وضعیت مختلف باشد:

  •     وضعیت Available یا موجود: این وضعیت نشان دهنده آن است که دامنه تاکنون ثبت نشده است و درصورت ثبت , شما اولین کسی خواهید بود که این دامنه را ثبت می نمایید.
  •     وضعیت Available Previously registered یا در حال حاضر موجود: این وضعیت نشان دهنده آن است که دامنه موردنظر پیشتر ثبت شده بوده ولی بدلیل اینکه مالک اقدام به تمدید آن نکرد در حال حاضر آزاد بوده و شما قادر به ثبت آن هستید.
  •     وضعیت Registered یا ثبت شده: این وضعیت نشان دهنده آن است که دامنه موردنظر ثبت شده است , در این وضعیت دیگر کسی تا زمان انقضای دامنه قادر به ثبت آن نمی باشد , این وضعیت خود دارای چندین حالت به شرح زیر می باشد:
  •     حالت Active یا فعال: دامنه ثبت شده و بصورت معمولی در حال استفاده می باشد.
  •     حالت (Registered (Active Website یا ثبت شده (وب سایت فعال): دامنه ثبت شده و بصورت معمول در حال استفاده می باشد.
  •     حالت (Registered (Parked or Redirected یا ثبت شده (پارک شده یا ارجاع داده شده): دامنه ثبت شده و برروی دامنه دیگری Park شده است و یا به دامنه دیگری Redirect شده است.
  •     حالت (Registered (No website یا ثبت شده (بدون وب سایت): دامنه ثبت شده ولی در آن محتویاتی وجود ندارد و از آن استفاده نمی شود.
  •     حالت clientDeleteProhibited یا عدم امکان حذف: دامنه ثبت شده و از حذف غیر ارادی دامنه جلوگیری می شود. تنظیم این حالت به درخواست و با انجام تنظیم از سوی مالک دامنه انجام می گیرد. (در صورتی که دامنه خود را LOCK یا قفل نمایید این حالت بوجود می آید , برای ایمنی بیشتر دامنه ها از سرقت این کار توصیه می شود.)
  •     حالت clientTransferProhibited یا عدم امکان انتقال: دامنه ثبت شده و از انتقال غیر ارادی دامنه جلوگیری می شود. تنظیم این حالت به درخواست و با انجام تنظیم از سوی مالک دامنه انجام می گیرد. (در صورتی که دامنه خود را LOCK یا قفل نمایید این حالت بوجود می آید , برای ایمنی بیشتر دامنه ها از سرقت این کار توصیه می شود.)
  •     حالت clientUpdateProhibited یا عدم امکان بروزرسانی: دامنه ثبت شده و از بروزرسانی و تغییر غیر ارادی اطلاعات دامنه جلوگیری می شود. تنظیم این حالت به درخواست و با انجام تنظیم از سوی مالک دامنه انجام می گیرد. (در صورتی که دامنه خود را LOCK یا قفل نمایید این حالت بوجود می آید , برای ایمنی بیشتر دامنه ها از سرقت این کار توصیه می شود.)

 

 

WHOIS چیست؟

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دوازده − یک =