مفهوم SQL Server

مفهوم SQL Server

MS SQL Server یکی از سیستم­های مدیریت بانک­های اطلاعاتی رابطه ­ای (Relational) است که توسط شرکت مایکروسافت ارائه شده است. SQL Server از مدل سرویس دهنده – سرویس گیرنده (Client/Server) تبعیت می­نماید. در این مدل، درخواست­های (InQuery) سرویس­گیرندگان برای سرویس­دهنده ارسال و در سمت سرویس­دهنده بررسی و آنالیز می گردند. در ادامه، پردازش­های‌ مورد نیاز  بر روی اطلاعات ذخیره شده در بانک­های اطلاعاتی انجام و در نهایت، نتایج برای سرویس­گیرنده ارسال خواهد شد. MS SQL Server با استفاده از  مجموعه عناصری (Components) که به صورت هدفمند اجراء می گردند، قادر به تامین نیازها و درخواست­ها از مخازن داده (Data Storages) می باشد. مخازن داده در SQL Server به دو روش زیر مدیریت می گردند:

 OnLine Transaction Processing System)  OLTP )

 در مدل OLTP، مخازن داده به صورت جداول رابطه­ای که عموما به جهت جلوگیری از تکرار و ناهمگونی اطلاعات به صورت هنجار (Normalize) درآمده­اند، سازماندهی می­شوند. این نوع از بانک­های اطلاعاتی برای درج و تغییر سریع اطلاعات توسط چندین کاربر بطور همزمان مناسب می باشند.

          (OnLine Analytical Processing System)   OLAP

در مدل OLAP مخازن داده جهت تجزیه و تحلیل و خلاصه سازی حجم زیادی از اطلاعات سازماندهی می شوند. مخازن داده و ارتباط بین اطلاعات در این مدل توسط SQL Server مدیریت می­گردد.

 یکی از اهداف مهم سیستم های مدیریت بانک های اطلاعاتی، قابلیت رشد و توسعه (Scalability) است. MS SQL Server مجموعه­ای از پتانسیل­ها را به منظور تامین هدف فوق ارائه نموده است که به برخی از مهم ترین آنها اشاره می گردد :

·         قابلیت کار با بانک های اطلاعاتی حجیم (در حد ترابایت)

·         قابلیت دسترسی هزاران کاربر بطور همزمان به بانک اطلاعاتی

·         قابلیت خود سازگاری (Self Compatibility): با استفاده از ویژگی فوق، منابع مورد نیاز هر کاربر (نظیر حافظه ، فضای دیسک و …) به محض اتصال به سرور (Log in) به صورت اتوماتیک به وی تخصیص داده می­شود و پس از Log off، منابع اختصاص یافته به منظور استفاده سایر کاربران آزاد می شوند.

·         قابلیت اعتماد و در دسترس بودن (Reliability): با استفاده از ویژگی فوق می­توان بسیاری از فعالیت­های مدیریتی را بدون توقف سرور انجام داد (نظیر پشتیبان گیری).

·         برخورداری از سطوح امنیتی بالا: بدین منظور اعتبار­سنجی کاربران توسط SQL با اعتبار­سنجی ویندوز تجمیع می­گردد. در چنین مواردی، ضرورتی به تعریف کاربر در MS SQL نخواهد بود و اعتبار­سنجی وی توسط ویندوز انجام خواهد شد.

·         پشتیبانی از حجم بالای حافظه فیزیکی در سرور (در نسخه 2000 تا 64 گیگابایت و در نسخه 2005 و 2008 متناسب با حافظه ای که سیستم عامل از آن حمایت می نماید).

·         استفاده از چندین پردازنده به صورت موازی (در نسخه 2000 تا 32 پردازنده همزمان و در نسخه 2005 و 2008 محدودیتی وجود ندارد)

·         پشتیبانی از لایه ها و سوکت های امنیتی نظیر SSL ، خصوصا جهت استفاده در  وب .

 یکی دیگر از ویژگی های مهم سیستم های مدیریت بانک های اطلاعاتی‌، ایجاد تسهیلات لازم به منظور مدیریت بانک­های اطلاعاتی است. بانک SQL Server با ارائه برنامه­های جانبی نظیر Enterprise Manager، استفاده و مدیریت بانک­های اطلاعاتی را آسان نموده است.

MS SQL Server بطور اتوماتیک در Active Directory ثبت می شود (Register)، بنابراین کاربران شبکه به راحتی می­توانند آن را در Active Directory جستجو و در صورت نیاز به آن متصل شوند. همچنین، MS SQL Server توسط IIS پشتیبانی می­گردد و مرورگرها با استفاده از پروتکل HTTP  قابلیت استفاده از آن را خواهند داشت.

 از جمله نکات مهم در خصوص MS SQL Server، اجرای آن به صورت یک سرویس است. بنابراین، در صورتی که کاربری به ماشینی که بانک MS SQL Server بر روی آن اجرا شده است، Log on نکرده باشد، همچنان سیستم در دسترس کاربران خواهد بود. علاوه بر این، می­توان از سیستم مانیتورینگ ویندوز به منظور مانیتورینگ SQL Server استفاده نمود.

 یکی از مهم ترین و شاخص­ترین ویژگی­های MS SQL Server که از نسخه 2000  در آن ایجاد شده است، امکان نصب چندین نسخه SQL بر روی یک ماشین می­باشد (Multi Instance)، بطوریکه هر یک از نسخه­ها  فایل­های باینری مخصوص به خود را داشته و بطور جداگانه مدیریت و راهبری می گردند، ولی تمام نسخه­ها بطور همزمان اجرا می شوند (دقیقا” مشابه این است که چندین نسخه بر روی چندین کامپیوتر نصب شده باشد ). ابزارهای همراه SQL نظیر SQL Enterprise Manager یک مرتبه نصب خواهند شد و در تمامی نسخه های SQL به صورت مشترک استفاده خواهند شد.

تاریخچه SQL Server

شرکت IBM در دهه 70 زبانی به نام SEQUEL را، خاص پرس و جو (query) از پایگاه های داده ابداع کرد. این واژه معادل زبان پرس و جوی ساخت یافته می باشد. به مرور بخش های جدیدی به این زبان اضافه شد تا جایی که دیگر نه تنها برای پرس و جو بلکه برای ساخت و مدیریت پایگاه داده و نکات ایمنی موتور پایگاه داده نیز بکار می رفت. شرکت IBM این زبان را به عموم عرضه کرد و پس از آن SQL نامیده شد. موتورهای پایگاه داده امروزی ویرایش های متعددی از SQL را بکار می برند. ویرایش مورد استفاده SQL Server نیز Transact-SQL (T_SQL) نام دارد.

 مایکروسافت در ابتدا SQL Server را با همکاری Sybase  برای اجرا در محیط OS/2 طراحی کرد. هنگامی که مایکروسافت و IBM از هم جدا شدند، مایکروسافت کار را با سیستم عامل جدید و شبکه ای خود تحت عنوان سرویس دهنده پیشرفته ویندوز NT ادامه داد. در این مقطع مایکروسافت تصمیم گرفت SQL Server را شخصاً برای محصول جدید خود توسعه دهد. نام این محصول جدید SQL Server 4.2  بود که بعدها به 4.21  ارتقاء ‌یافت.

پس از جدا شدن مایکرو سافت و Sybase، شرکت اخیر موتور پایگاه داده خود را برای اجرا بر روی ویندوز NT توسعه داد (‌این محصول  Enterprise Sybase Adaptive Server نامیده می شود) و مایکروسافت ویرایش 6 و سپس 5/6 را عرضه کرد. ویرایش 5/6 این محصول که با قابلیت اجرا در محیط های NT و ویندوزهای 95 و 98 معرفی شد، بسیار وابسته به Sybase  بود اما در ویرایش 7.0  تیم مایکروسافت بتدریج کد مزبور را دوباره نویسی کرد و آن را تغییر داد. این شرکت ضمن ساختاردهی مجدد هسته مرکزی موتور پایگاه داده، یک بهینه ساز پرس و جوی پیشرفته و پیچیده و یک موتور ذخیره سازی پایگاه داده پیشرفته را نیز معرفی کرد.

به صورت کلی، SQL Server یک نرم‌افزار سیستم مدیریت بانک‌های اطلاعاتی است که توسط شرکت مایکروسافت توسعه داده شده است. برخی از ویژگی‌های این سیستم مدیریت پایگاه داده‌ها به این شرح است:

  1. بانک اطلاعاتی رابطه‌ای
  2. امکان استفاده از  Trigger, View, Stored procedure
  3. پشتیبانی از  XML
  4. OLAP
  5. بسیار قدرتمند و بدون محدودیت حجم و تعداد رکورد
  6. پشتیبانی از Full Text Search برای سرعت در بازیابی اطلاعات و استفاده از زبان طبیعی در جستجوها

آشنایی باSQL Server 2000
تاریخچه SQL Server  

SQL Server 2000  دارای ویژگی های قابل ملاحظه ای است. قابلیت اطمینان، در ‌دسترس بودن محصول و توسعه پذیری آن ا فزایش یافته و در کل کار را برای  راهبران پایگاه داده ساده تر کرده است.

اگر چه می توانید ویرایش 2000 را بر روی کامپیوترهای ویندوز 9x نیز اجرا کنید اما تمامی توانایی توان عملیاتی SQL Server را در اختیار نخواهید داشت.

با اجرا بر روی سیستم های 9x، توانایی بکارگیری چندین پردازنده، ایمنی ویندوز NT/2000، NTFS و چند مورد دیگر را از دست می دهید. ویندوز NT/2000 دارای مزایای دیگری نیز هست. ‌محیط NT برای پشتیبانی از چندین کاربر طراحی شده اما ویندوز 9x با این روش طراحی نشده است، بنابر این عملکرد SQL Server با افزایش تعداد کاربران به سرعت کاهش می یابد. در محیط NT Workstation، ‌سرویس دهنده ویندوز NT یا هر ویرایشی از ویندوز 2000، SQL Server 2000 به عنوان یک سرویس پیاده سازی شده است. کلیه برنامه های کمکی نظیر Enterprise Manager  مانند برنامه های معمولی سرویس گیرنده/ سرویس دهنده کار می کنند و به شما اجازه می دهند پایگاه های داده SQL Server را تقریباً از هر محلی کنترل کنید.

یک سرویس، برنامه ای است که می تواند به طور خودکار پس از بالا آمدن ویندوز NT یا ویندوز 2000 یا به شکل دستی و برحسب تقاضا اجرا شود. هر سرویس در ویندوز NT/2000 دارای رابط برنامه نویسی عمومی (API) است که می تواند از طریق برنامه کنترل شود. سرویس ها اجرای برنامه هایی نظیر SQL Server را بدون نیاز به ورود کاربر به کامپیوتر سرویس دهنده امکان پذیر می سازند.

    آشنایی با SQL Server 2005
    آشنایی با SQL Server 2005

SQL Server 2005، نسل بعدی سیستم مدیریت و تجزیه و تحلیل بانک های اطلاعاتی است که توسط شرکت نرم افزاری مایکروسافت طراحی شده است. توسعه یافتن امنیت، مقیاس پذیری و نیز فراهم آوردن و به کارگیری اطلاعات یک بانک اطلاعاتی، از ویژگی های جدید این نسخه از  SQL Sever شمرده شده است.

از دیگر امکانات توسعه پیدا کرده در این نرم افزار می توان به موارد زیر اشاره کرد:

·         Relation database: امنیت، قابل اعتماد بودن، مقیاس پذیری، سرعت بالای دسترسی به اطلاعات پایگاه های داده ای طراحی شده، اصلاح ساختار و نیز پشتیبانی از XML.

·         Replication Services: پاسخ دهی اطلاعات برای پخش کردن یا کاربردهای پردازش اطلاعات در موبایل، قابلیت استفاده در سیستم های بزرگ، سازگاری کامل مقیاس پذیری با انبار اطلاعات ثانویه (Secondary Data Storage)، هماهنگی کامل با بانک های اطلاعاتی اوراکل.

·         Analysis Services: قابلیت پردازش های تجزیه و تحلیلی آنلاین (OLAP) با سرعت بالا، تجزیه و تحلیل پیشرفته برای مجموعه بانک های اطلاعاتی پیچیده و بزرگ با استفاده از روش های متعدد ذخیره سازی اطلاعات.

·         Reporting Services: محیط جامع و کامل برای ایجاد یک سیستم گزارش گیری و مدیریت دو نوع گزارش گیری بر روی کاغذ و تحت وب.

·         Management Tools: شامل ابزارهای مدیریتی اولیه و پیشرفته از قبیل (Microsoft Operation Manager – MOM)  و (Microsoft system Managment Server – SMS)، پروتکل های استاندارد دسترسی به اطلاعات، پشتیبانی از وب سرویس های محلی ساخته شده برای  SQL Serverمی باشد.

·         Development tools: توسعه ابزارهایی برای طراحی و تجزیه و تحلیل یک بانک اطلاعاتی، استخراج داده ها، جابه جایی اطلاعات و بارگذاری آنها، استخراج اطلاعات OLAP، و سازگاری گزارش گیری های دقیق با استفاده از مجموعه VS.Net.

ده دلیل قانع کننده جهت استفاده از SQL Server 2005

در حال حاضر بسیاری از سازمان ها و شرکت ها از نسخه SQL Server 2000 استفاده می کنند. زمانی که شرکت Microsoft نسخه 2005  را ارائه کرد، بسیاری از مدیران  ITو راهبران پایگاه داده با این سوال مواجه شدند: آیا لازم است ویرایش SQL Server خود را upgrade کنیم !؟

مسلماً پیشرفت هایی که در نسخه SQL Server 2005 به چشم می خورد به قدری حائز اهمیت می باشند که شما به عنوان یک IT Manager یا DBA، در صورت شناخت، خود را موظف به این امر خواهید دانست.

نسخه SQL Server 2005 دارای قابلیت ها و ویژگی های نوین و کامل تری نسبت به ویرایش های قدیمی مانند SQL Server 2000  می باشد. 10 دلیل اصلی برای ترجیح استفاده از  SQL Server 2005 به شرح زیر است:

1.      هر برنامه کاربردی که در حال حاضر کار می کند، بدون هیچ تغییری با SQL Server 2005 نیز کار خواهد کرد:

ابزار SQL Server 2005 Management Studio جایگزین ابزار Enterprise Manager خواهد شد. اما شما با این ابزار جدید نیز قادر به مدیریت پایگاه های داده SQL Server 2000 خواهید بود. البته از این ابزار جهت مدیریت SQL Server 6.5 و SQL Server 7.0  نمی توان استفاده نمود. برنامه های کاربردی و سایت های شرکت یا سازمان شما بدون نیاز به انجام هیچ گونه تغییری به فعالیت ادامه خواهد داد. وجود این سازگاری بسیار مهم است.

2.       SQL Server 2005دارای ابزار های بیشتری می باشد:

در نسخه های قدیمی SQL Server اجزا گوناگون مانند Analysis Services در بسته های نرم افزاری مختلفی قرار گرفته بود. اما در نسخه SQL Server 2005 ، شرکت مایکروسافت رویکرد بازاریابی خود را تغییر داده و تمامی اجزا را در یک بسته قرار داده است. شما می توانید سرویس ها و اجزا مختلف را هنگام نصب انتخاب کنید.

3.      دسترسی آسان و یکپارچه به همه اجزا:

SQL Server Management Studio یا SSMS به شما این امکان را می دهد که خیلی ساده و واضح به همه اجزا مانند Profiler، Data Transformation Services (DTS) ،Reporting Services ،Tuning Advisor  دسترسی داشته باشید. این دسترسی حتی در مورد SQL Server Integration Services (SSIS) و  Online Analytical Processing (OLAP)نیز امکان پذیر است. وجود این یکپارچگی موجب افزایش کارایی و هزینه کمتر آموزش می گردد. حتی اگر شما نسخه های SQL Server 2000 را داشته باشید، توسط ابزار SSMS  می توانید آن ها را مدیریت کنید.

4.      بهره گیری از قدرت .Net برای ایجاد اشیا پایگاه داده:

در این نسخه شما قادر می باشید از زبان های برنامه نویسی سطح بالا مانند Visual Basic.Net یا C#.Net جهت تولید اشیا پایگاه داده مانند Stored Procedures،Functions  و Triggers استفاده کنید. در واقع قرار گیریCLR  در هسته اصلیSQL Server 2005، استفاده از هزاران class موجود در .Net را در پایگاه داده میسر ساخته است. لازم به ذکر است استفاده از CLR برای تولید اشیا پایگاه داده زمانی ارزشمند است که شی ساخته شده دارای منطق عملیاتی پیچیده ای باشد. در واقع قدرت عملکرد اشیایی که با CLR ساخته می شود، به مراتب بالاتر از اشیایی می باشد که با T-SQL ساخته شده باشد.

5.      بهره گیری از مزایایReporting Services :

به یک قاعده کلی اشاره می کنیم: “هر چیزی کهBack end  می تواند انجام دهد، بایدBack end  انجام دهد و نباید به Front end سپرده شود”. برای مثال ساخت یک Query به صورت Dynamic معمولا کار سخت و زمان فرسایی می باشد که مستلزم کد نویسی زیادی در لایه Application است. در واقع راه بهتر، دریافت پارامتر ها از کاربر و ارسال آن ها به یک Stored Procedure می باشد.SQL Server Reporting Services  این مفهوم را بسیار بهینه و کاراتر ساخته است. در نسخه های قدیم SQL Server، تهیه گزارشات توسط برنامه هایFront end  مانند  VB،C++ ،Crystal Reports و … صورت می پذیرفت. در SQL Server 2005 شما می توانید از مزایای فراوان Reporting Services استفاده نمائید. اول از همه شما می توانید کلیه منطق های مربوطه را از برنامه کاربردی جدا نموده و به بخش Reporting Services بسپارید. پس از آن خواهید توانست از هر Frond end دیگری جهت فراخوانی گزارشات به سادگی استفاده کنید.

6.      Business Intelligence موجود در SQL Server 2005:

سیستم های هوشمند و تحلیلی که بیشتر با عنوان سیستم های  (OLAP)شناخته می شوند، درون SQL Server 2005 قرار داده شده اند. یکپارچگی هوش تجاری با موتور پایگاه داده، قابلیت های فراوانی را در اختیار طراحان برنامه های کاربردی و تحلیل گران داده های سازمانی قرار می دهد.

7.      با DTS خداحافظی کنید و به SSIS خوش آمد بگوئید:

 SQL Server 2005ویژگی جدیدی به نام SSIS را معرفی می کند که از نظر امنیتی، مدیریتی و کاربردی بسیار مناسب عمل می کند. این ویژگی که جایگزین مناسبی برای DTS می باشد، عملیات ارسال و دریافت داده ها و تغییر آن ها را میان پایگاه های داده و فایل های مختلف به شکلی ساده و حرفه ای مدیریت می کند.

8.      بهره گیری از مکانیسم امنیتی نوین و مطمئن با مدیریت آسان تر:

توسط این نسخه می توانید دسترسی های خاص تر به افراد خاصی بدهید. طراحی جدید Schema به شما امکان می دهد به کاربران خود فقط دسترسی هایی را بدهید که به آن نیاز دارند

9.      قابلیت بسط پذیری در سازمان های بسیار بزرگ:

بدون شک یکی از اصلی ترین مشکلات SQL Server 2000، عدم قابلیت یا بهتر است بگوئیم عدم کارایی این نسخه در برابر حجم وسیعی از داده ها در سطح Enterprise بوده است. در واقع یکی از مهم ترین نقاط مورد توجه در طراحی این نسخه از SQL Server، قابلیت رقابت این سیستم با رقبای تجاری مانند Oracle و DB2 بوده است.

10.  ارائه روش های جدید برای برنامه نویسی پایگاه داده:

نسخه SQL Server 2005 دارای ویژگی های متعددی جهت افزایش کارایی و کاهش زمان برنامه نویسی می باشد. این ویژگی ها شامل موارد زیر می باشد:

• ADO.Net version 2.0
• Hosted Common Language Runtime
• Security Enhancement
• Transact-SQL Enhancement
• Service Broker
• Web Services- HTTP Endpoints
• Native XML Support
• Embedded Reports

آشنایی با SQL Server 2008
آشنایی با SQL Server 2008

نسخه بعدی SQL Server، نسخه 2008 می‌باشد که آخرین ویرایش آن در تاریخ  19 فوریه سال 2008 عرضه گردید. اهداف SQL Server 2008  ایجاد و مدیریت داده‌ها با روش هماهنگی، سازماندهی و محافظت به شکل اتوماتیک می‌باشد.

با توسعه دائمی SQL Server در عرضه تکنولوژی اتلاف وقت به نزدیک صفر رسید. ویرایش  2008  همیشه در برگیرنده حمایت از داده ‌های ساختاری یا نیمه ‌ساختاری است که این امر شامل قالب های رسانه‌ای دیجیتال برای عکس ها ، صوتی ، تصویری

و دیگر داده‌های چند رسانه‌ای می‌باشد.

 در نسخهٔ جدید، اکثر داده‌های چندرسانه‌ای را می‌توان به عنوان (BLOB شیئی باینری بسیار بزرگ) ذخیره‌سازی کرد. آگاهی درونی از داده‌های چند رسانه‌ای به ما این اجازه را خواهد داد که کارکردهای تخصیص یافته را اجرا نماییم. کاربران SQL Server 2008 می‌توانند به ذخیره ‌سازی داده‌هایی با تنوع زیاد بپردازند. XML، پست الکترونیکی (email)، زمان/تقویم، فایل، پرونده …. از جمله این داده‌ها می‌باشند. همچنین SQL Server 2008 به خوبی می‌تواند به اجرای عملیاتی چون جستجو، پرس‌وجو، تجزیه‌ و تحلیل، تقسیم‌بندی و انطباق همه نوع از داده‌ها بپردازد. انواع دیگری از داده‌های جدید عبارتند از: داده‌هایی از نوع زمانی، سلسله مراتبی (مانند نمودار سازمانی) یا مختصات جغرافیایی (GPS) که داده‌هایی وابسته به مکان می‌باشند.

 ویژگی های جدیدSQL Server 2008

1.      پشتیبانی از سخت افزارهای جدید:

به راحتی از سخت افزارهای با پردازنده های 64 بیتی پشتیبانی می کند، بنابر این حافظه در دسترس آن نیز افزایش می یابد.

2.      افزایش حافظه در دسترس :

حداکثر حافظه در دسترس SQL Server 32-bit ، مقدار32 GB  (با در نظر گرفتن حافظه های مجازی ) است که در ویرایش جدید SQL Server 64 bit  این مقدار تا  4 TBمی رسد. 512 GB  آن تست شده است.

3.      پشتیبانی از Hyper-Threading:

فناوری جدید پردازنده است که دو پردازنده منطقی را بر روی هر پردازنده فیزیکی در یک سیستم ایجاد می کند. این فناوری توسط شرکت اینتل توسعه یافته است و شرکت مایکروسافت آن را بهWindows Server 2003  افزوده است. با اضافه شدن این ویژگی، امکان اجرای چند برنامه به طور همزمان بر روی یک ماشین، سریع تر و ساده تر شده است.

4.      پشتیبانی از NUMA (Non-Uniform Memory Access):

معماری NUMA، به کارگیری پردازنده و حافظه را در سیستم­های چند پردازنده­ای با معماری SMP، موثر و کارآمدتر می نماید.

5.      پشتیبانی چند نمونه ای (Multi Instance):

SQL Server 2008 حداکثر می تواند تا 50 نمونه را پشتیبانی نماید، در حالی که SQL Server 2000 حداکثر میتوانست تا 16 نمونه را پشتیبانی نماید.

6.      پشتیبانی از انواع داده های جدید:

در SQL Server 2008 یک نوع داده بسیار مهم به نام XML اضافه شده است که برای ذخیره و بازیابی داده هایی از همین نوع به کار می رود.

7.      یکپارچگی  .NET Framework:

مهمترین تحول در این نسخه یکپارچگی باMicrosoft.NET Framework  است که امکان تولید رویه های ذخیره شده، توابع تعریف شده توسط کاربر، تریگرها، انواع داده تعریف شده توسط کاربر و غیره را در یکی از زبان های برنامه­ نویسی از قبیل J#.NET ، VC++، VB.NET و C#.NET میدهد. از این امکانات می توان در برنامه های کاربردی استفاده کرد.

8.      Snapshot   و  Mirroring بانک اطلاعاتی:

موجب جلوگیری از خرابی بانک اطلاعاتی می شود زیرا یک بانک اطلاعاتیstandby  ایجاد می کند که اطلاعات آن دقیقاً برابر اطلاعات بانک اطلاعاتی اصلی است. با snapshot از بانک اطلاعاتی، یک عکس فوری فقط قابل خواندن از بانک اطلاعاتی فراهم می شود که برای تهیه چندین نسخه از بانک اطلاعاتی در هنگام پشتیبان گیری مفید است. البته از نسخه های پشتیبان توسط این روش می توان در روش عقبگرد بازسازی بانک استفاده نمود.

9.      پارتیشن بندی داده ها:

یعنی جداول و شاخص های بزرگ را می تواند به چندین پارتیشن تبدیل کرده و در چندین پارتیشن مختلف قرار دهد که سریع تر بتوان به اطلاعات خاصی دست پیدا کرد .پارتیشن بندی می تواند بر اساس مقادیر موجود در یک یا چند فیلد در یک ردیف باشد که پارتیشن بندی افقی نام دارد .مثلا میتوان اطلاعات سال فعلی را در یک پارتیشن و سال های قبل را در پارتیشن های جداگانه دیگری قرار داد.

10.  بهبود در کاتالوگ سیستم:

در SQL Server 2000 و نسخه های قبل از آن، کاتالوگ سیستم به عنوان بخشی از داده های اصلی ذخیره می شد، در حالی که در SQL Server 2008 حدود 250 عدد View برای نگهداری کاتالوگ سیستم ایجاد شده است. کاتالوگ­ها در View ای به نام sys.system_views   قرار دارند.

11.  بهبود سرویس های هشدار دهنده:

برای استفاده از این سرویس ها درSQL server 2000 ، باید آن را از وب دانلود کرده بهSQL server  اضافه کنید، ولی در بانک اطلاعاتیSQL server 2008 ، این سرویس ها به عنوان زیر سیستم جدید اضافه شده­اند.

12.  بهبود سرویس های گزارش:

یکی از ابزار های گزارش­گیری در SQL Server ،   Report Services است. برای اینکه بتوانید از این ابزار در SQL Server 2000 استفاده کنید، می بایست آن را به SQL Server 2000 اضافه می کردید ولی در SQL Server 2008 این ابزار نیز به عنوان زیر سیستم جدید اضافه شده است .

آشنایی با Sql Server 2012
آشنایی با Sql Server 2012

شرکت مایکروسافت طی سال های اخیر در فاصله های زمانی 24 – 36 ماهه در صدد ارائه نسخه ای جدید از محصولات خود بوده است. به عنوان مثال سه نسخه اخیر ویژوال استودیو طی سال های 2005، 2008 و 2010 ارائه شده اند. سال های 2005 و 2008 با ارائه نسخه ی جدید محصول اس کیو ال سرور نیز همراه بوده اند. پس از آن شرکت مایکروسافت نسخه میانی این محصول را تحت عنوان SQL Server 2008 R2 ارائه داد که با رفع مشکلات نسخه 2008 و برخی بهبودها همراه بوده است. اگر از این نسخه استفاده کرده باشید، حتما از آن راضی بوده اید. به این ترتیب با یک وقفه 36 ماهه محصول جدید مایکروسافت تحت عنوان SQL Server 2011 ارائه شد. این محصول نام کد Denali را یدک می کشد و قرار است طیف وسیعی از ویژگی های جدید را در اختیار قرار دهد. هم اکنون این محصول با نام Sql Server 2012 در بازار موجود می باشد.

ویژگیهای Sql Server 2012

AlwaysOn
SQL Server AlwaysOn یکی از مهمترین ویژگیها در SQL Server 2012 در بحث High Availability یا در دسترس بودن و در واقع تکمیل کننده Database Mirroring در نسخه های قبلی میباشد. در Mirroring ما به صورت تک تک، دیتابیس ها را Mirror میکنیم ولی در AlwaysOn اینکار به صورت گروهی انجام میشه یعنی چندین دیتابیس را میتوانیم به دو روش همزمان (Synchronous) و غیر همزمان (Asynchronous)   با هم ترکیب نماییم. بر خلاف میرورینگ، دیتابیس به صورت فقط خواندنی قابل دسترسی می باشد.

نکته:در نسخه های قبلی با گرفتن Snapshot از دیتابیس Mirror میتوان به صورت فقط خواندنی از آن استفاده نمود.

پشتیبانی از Windows Server Core : نسخه 2012 ی SQL Server قابل نصب روی Windows Server Core می باشد، یعنی می توان نسخه ای از SQL Server رو نصب نمود که هیچ GUI ی نداشته و ارتباط شما از طریق Command Prompt و Powershell انجام شود.

Power View: یک ابزار گزارش گیری تعاملی تحت وب که با Silverlight نوشته شده (با کد نام Crescent) می باشد که به کاربرانی که معمولا آنالیزورهای دیتا نام دارند، امکان گزارش گیری های ad hoc را می دهد.

نکته : برای کار با Power View نیاز به SharePoint Server 2010 هست.

SQL Server Data Tools: یک محیط یکپارچه توسعه داخل Visual Studio می باشد که به شما امکان طراحی دیتابیس را می دهد. از قابلیت های جالب این محیط می توان به قابلیت IntelliSense و دیباگ کردن اشاره نمود. SQL Server Data Tools میتواند به SQL Server 2005  به بعد وصل شود.

Columnstore Indexes: یکی از ویزگی های منحصر به فردSQL Server  هست که داده ها را بجای ذخیره به صورت سطری و در یک Page که روشی سنتی ست، ستون ها را که در یک ایندکس هستند به صورت ستونی و در چند Page ذخیره میکند. این کار چه سودی دارد؟

  • سرعت بالا هنگام کوئری زدن با توجه به اینکه فقط ستون هایی که در کوئری آمده اند بارگزاری خواهند شد.
  • فشردگی بیشتر با توجه به احتمال تکراری بودن داده ها که امکان فشردگی بر اساس الگوریتم های موجود بیشتر میشود.

نکته : با این نوع ایندکس جدول فقط خواندنی میشود که برای Data Warehouse ها طراحی شده است.

Contained Databases: با این روش ما میتوانیم یک دیتابیس جامع به صورت Stand Alone داشته باشیم. یعنی میتوان یک دیتابیس روی سرور A بسازیم سپس همین دیتابیس را روی سرور B مورد استفاده قرار دهیم.

پیشرفت در T-SQL: پشتیبانی از دنباله اعداد، عملگر TRY_CONVERT و تبدیل کردن داده ها، استفاده ازSyntax OFFSET  و FETCH  برای صفحه صفحه کردن-Data Paging-، تابع جدیدFORMAT  برای ساده سازی قالب بندی داده ی خروجی، عملگرTHROW  برای رسیدگی سریعتر و آسانتر به خطا (Exception Handling) و…

Data Quality Services: ابزاری ست برای بررسی کیفیت و تصحیح  داده های غلط بر اساس اطلاعات و دانشی که ما به آن داده ایم. در واقع این یک سرویس knowledge-based می باشد. برای مثال فرض کنید فیلدی بنام جنسیت داریم که داخلش هم M هست هم Male و حتی عدد یک. متخصص داده در سازمان تعیین میکند که مقدار این فیلد باید Male باشدو بر اساس آن سرویس، داده های موجود لصلاح خواهند شد.

SQL Server 2011 و برنامه نویسی

قابلیت های جالبی در حوزه برنامه نویسی SQL Server 2011 ارائه خواهد شد که در ادامه به معرفی اجمالی مهمترین آنها پرداخته می شود.

Ad-Hoc Query Paging
امکان صفحه بندی در لحظه کوئری ها از دیگر قابلیت های فوق العاده مفید و جالبی ست که SQL Server 2012 از آن پشتیبانی می کند:

SELECT BusinessEntityID, FirstName, LastName
FROM Person.Person
ORDER BY BusinessEntityID
OFFSET 10 ROWS
FETCH NEXT 10 ROWS ONLY;

 حوزه  Business Intelligence
یکی دیگر از حوزه هایی که با قابلیت های کاملا جدید و بی سابقه در نسخه SQL Server 2012 ارائه شده است، حوزه Business Intelligence  می باشد. در این راستا سرویس آنالیز اس کیو ال سرور مدل جدید BI Semantic را ارائه داده است که شامل سه لایه زیر می باشد:

  • Data Model
  • Business Logic
  • Data Access
مفهوم SQL Server

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

7 + دو =